Rendement van een HR ketel

Een HR ketel staat voor hoog rendementsketel. Niet verrassend heeft deze een stuk hoger rendement dan een conventionele cv ketel. De vraag blijft echter hoe hoog is dit rendement?

energie rendement

Dit hangt nog altijd af van het specifieke model dat je koopt en of er extra technieken in  het apparaat verwerkt zijn. Wel is het rendement een stuk hoger dan de oudere modellen die nog geen gebruikmaakten van de speciale techniek van deze apparaten.

Het rendement van een HR ketel zal namelijk altijd boven de 100 procent liggen. Dit lijkt ongelofelijk want is een rendement van meer dan 100 procent niet onmogelijk? Met de techniek waarvan een HR ketel gebruikmaakt is dit wel een mogelijkheid. Een voordeliger ketel kun je op Ragiro.be aanschaffen.

Hergebruiken van condensatie warmte

Een rendement van meer dan 100 procent is mogelijk door een speciale techniek die in HR ketels wordt gebruikt. Men maakt namelijk gebruik van de condensatie die vrijkomt bij het verbranden van gas en opwarmen van water. Bij een oude ketel gaat deze warmte verloren. Bij een HR ketel wordt de condensatie echter opgevangen en wordt de warmte gebruikt om het volgende water te verwarmen.

Dit is warmte die altijd vrijkomt bij gas verbranding. Door deze energie niet verloren te laten gaan is het hoge rendement mogelijk waar de ketel bekend om staat. Deze hoge efficiëntie betekent een besparing op de energierekening. Het is echter ook goed voor het milieu. Er hoeft immers minder fossiele brandstof gebruikt te worden bij de verwarming van een huis.

Minder CO2 uitstoot goed voor milieu

Doordat er minder fossiele brandstof gebruikt wordt door een HR ketel zal er ook minder CO2 uitstoot vrijkomen. Dit is natuurlijk goed voor het milieu. De CO2 uitstoot is namelijk hetgeen dat zorgt voor de opwarming van de aarde. Dit is een groot probleem in de wereld. Het tegengaan van dit probleem is iets waar we allemaal ons steentje aan bij moeten dragen. De aanschaf van een zuinige en milieuvriendelijke HR ketel is een goede maatregel. Zeker wanneer je in huis nog een oude ketel hebt die niet van de techniek gebruikmaakt waarmee een dergelijk hoog rendement behaald wordt.